COGELS-OSYLEI en omliggende straten

Zurenborg werd tot in de 16e eeuw gemeden als de pest. Letterlijk dan, want het was hier vochtig en moerassig en dat is nu net het klimaat waarin de pest goed gedijt. 
Nù is de Cogels-Osylei het architecturale paradepaardje in datzelfde Zurenborg. 
Het huwelijk tussen Isabelle Osy en John Cogels bezorgt de straat haar naam.   Ze bezaten samen de meeste gronden op Zurenborg. 

Bij de bouw (1881 – 1914) vierden Art Nouveau, eclectische stijl en neoclassicisme hoogtij. Deze periode wordt niet voor niets “Belle Époque” genoemd. Jacques de Weert, Jules Hofman, en Joseph Bascourt hebben hier fraaie woningen ontworpen voor de gegoede burgerij. Alle huizen hebben een voortuintje en een wandeling door deze straat is een architecturale belevenis.

Nergens in Europa vind je zo’n verscheidenheid aan bouwstijlen verzameld en tòch vormt deze bouwkundige lappendeken een wonderlijk geheel. Art-nouveau smelt succesvol samen met alle neo-stijlen, van neo-gotisch tot neo-byzantijns.
Een van de uitschieters in de straat zijn de vier bijna identieke neobarokke hoekhuizen aan de rotonde, ook wel 'witte paleizen' genoemd en geïnspireerd op het kasteel van Chambord in Frankrijk. 

De wijk is sinds 1984 beschermd als stadsgezicht en de eerste huizen zijn geklasseerd als monument, nadat in de jaren ’60 en ’70 afbraak dreigde. 
De huizen zijn in bezit van schrijvers, schilders, advocaten, chirurgen én … bedrijven. Want de maatschappelijke zetel van je bedrijf onderbrengen in een beschermd monument levert toch een prachtig visitekaartje op. 

Duur: 2 uur

Prijs: 95,00 €  Max 25 personen per gids
Startplaats: op de hoek van de Cogels Osylei & de Gulden Vliesstraat

Meer infomatie nodig?  Een wandeling reserveren?  
Meer informatie kan u verkrijgen door het formulier hieronder in te vullen of te bellen naar Gerd op het nummer + 32 (0)486 99 10 49.

 

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
9 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.